Αρχική Σελίδα Το Κέντρο Ποιοί Είμαστε ΕπικοινωνίαΧρήσιμα Links
 
Διαταραχές


ΔΥΣΦΑΓΙΑ

Η κατάποση είναι μια καθημερινή διαδικασία, στην οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν αφιερώνουμε καμία ιδιαίτερη προσοχή. Χρησιμεύει στη μεταφορά σάλιου και τροφής από τη στοματική κοιλότητα στο στομάχι. Ένα μέρος της πράξης αυτής γίνεται εσκεμμένα, ενώ το υπόλοιπο της λαμβάνει χώρα αντανακλαστικά.

Για μια φυσιολογική κατάποση απαιτείται ένα υγιές νευρικό σύστημα, ορισμένες δομικές προϋποθέσεις στην περιοχή του λάρυγγα, καθώς επίσης και ένα λειτουργικά ικανό μυϊκό σύστημα.

Ο όρος δυσφαγία αναφέρεται στα προβλήματα της διεξαγωγής της κατάποσης, τα οποία μπορούν να κάνουν την εμφάνιση τους όταν η λειτουργία ενός ή περισσοτέρων σημαντικών για αυτή την διαδικασία παραγόντων, είναι διαταραγμένη. Η εμφάνιση αυτών των προβλημάτων μπορεί να έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια ή να οδηγήσει ακόμη και στην πλήρη ανικανότητα κατάποσης.

Υπάρχουν συμπτώματα, τα οποία δίνουν σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη μιας τέτοιας μορφής διαταραχής, ενώ η απουσία αυτών δεν μεταφράζεται κατ΄ανάγκη, ότι ο ασθενής καταπίνει με ασφάλεια. Μεταξύ αυτών των συμπτωμάτων είναι η επιβραδυμένη σίτιση ή η άρνηση σίτισης, δυσκολίες στην ενεργοποίηση της κατάποσης, πνιγμός ή βήχας κατά ή μετά τη λήψη της τροφής, τρεμάμενη φωνή.


  Η δυσφαγία εμφανίζεται ιδιαίτερα συχνά σε ασθενής με εγκεφαλικό επεισόδιο, και η μεγαλύτερες ηλικίες αποτελούν την ομάδα με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα. Παράλληλα με τις συνέπειες που επιφέρει η διαταραχή στην υγεία του ασθενούς, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί η ψυχοκοινωνική της διάσταση. Ο ασθενής δεν νοιώθει ιδιαίτερα άνετα, μεταξύ άλλων, με τον βήχα και την σιελόρροια, με αποτέλεσμα να αποσύρεται κοινωνικά και να οδηγείται στην εσωστρέφεια. Εκτός τούτου, αλλοιώνεται η ποιότητα της ζωής του, διότι δεν μπορεί πλέον να απολαύσει, μια τόσο σημαντική για τον σύγχρονο άνθρωπο διαδικασία, το φαγητό.  
Αρχική Σελίδα Το Κέντρο Ποιοί Είμαστε Διαταραχές Επικοινωνία Χρήσιμα Links