Αρχική Σελίδα Το Κέντρο Ποιοί Είμαστε ΕπικοινωνίαΧρήσιμα Links
 
Διαταραχές


ΑΦΑΣΙΑ
Η αφασία προκαλείται κυρίως μέσω ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο επιφέρει ζημιές στο κέντρο εκείνο του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνο για την διαδικασία του λόγου και της ομιλίας. Αυτό έχει ως συνέπεια στα άτομα, τα οποία μέχρι εκείνο το σημείο μπορούν και μιλάνε, καταλαβαίνουν, διαβάζουν και γράφουν, μια μεγάλη ανατροπή των επικοινωνιακών τους ικανοτήτων. Άλλοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στην αφασία είναι οποιαδήποτε μορφή εγκεφαλικού τραυματισμού (π.χ. αυτοκινητιστικό ή εργατικό ατύχημα) και η εμφάνιση καρκίνου στον εγκέφαλο.


Εκφραστική και αντιληπτική γλώσσα
Μια μερίδα των ασθενών αντιμετωπίζει προβλήματα κυρίως στην εκφραστική γλώσσα (στην ομιλία καθ΄ αυτή), ενώ μια άλλη στην αντιληπτική (στην κατανόηση της ομιλίας). Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, γίνεται λόγος για διαταραχές και στους δυο παραπάνω τομείς. Επίσης η ανάγνωση και η γραφή είναι τομείς στους οποίους παρατηρούνται έντονες διαταραχές. Ο βαθμός κατά τον οποίο είναι διαταραγμένοι οι παραπάνω τομείς, εξαρτάται από τον τύπο της αφασίας και από το σημείο του κέντρου της ομιλίας στον εγκέφαλο, που έχει υποστεί την ζημιά.

 

Άτομα, τα οποία έχουν υποστεί αρκετά μεγάλη ζημιά, βιώνουν πολύ έντονες γλωσσικές δυσκολίες. Μπορεί να είναι σε θέση να προφέρουν μόνο τις λέξεις «ναι» και «όχι». Άλλοι, αντιθέτως, μπορεί να αντιμετωπίζουν μόνο ελαφριάς μορφής διαταραχές, και να κάνουν χρήση μεγάλων σε έκταση εκφράσεων.
Συχνά εμφανίζονται δυσκολίες στην εύρεση της κατάλληλης λέξης, γραμματικές και συντακτικές αβεβαιότητες, τηλεγραφικό στυλ ομιλίας, φωνήματα ή και ολόκληρες λέξεις μπερδεύονται μεταξύ τους, γίνεται χρήση νεολογισμών (λέξεων που δεν υφίστανται), με αποτέλεσμα να μη γίνεται κατανοητός ο λόγος του ασθενή στους συνομιλητές του. Αυτοί είναι λίγοι από τους λόγους που οδηγούν τον ασθενή και τον εκάστοτε συνομιλητή του σε σύγχυση.ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ;
Μετά από μια εις βάθος διάγνωση, δημιουργείται ένα θεραπευτικό πρόγραμμα, το οποίο είναι εξατομικευμένο, προσανατολίζεται δηλαδή ακριβώς στα προβλήματα του εκάστοτε ασθενή και θέτει ως στόχο, την επαναφορά της επικοινωνιακής ικανότητας του με τον περίγυρο του, στο βαθμό βέβαια που το επιτρέπει η διαταραχή του.


 
Αρχική Σελίδα Το Κέντρο Ποιοί Είμαστε Διαταραχές Επικοινωνία Χρήσιμα Links